Skrivet av: bacillen | söndag 15 juli, 2012

Agent in training

Planerad lydnadsträning i två pass samt spår har vi klarat av idag. Kors i taket typ.

I lydnaden fokuserar vi mycket på explosivitet. Till target och till ett föremål att runda eller för att gripa leksak eller apport. Han är rätt explosiv men det kan bli bättre. Med rätt belöning, läs leksak med päls, är han halvgalen.

När den värsta galenskapen lagt sig är det lagom att arbeta med det fria följet. Vi har fastnat lite i samma tramp, lika många steg. Så nu jobbar vi på att komma vidare. Problemet är egentligen inte att han tappar fokus utan att han tappar positionen. Han rinner i väg framåt. Det blev ganska mycket bättre när jag använde bollbelöning bakåt. Ska prova det mer. Men kom gärna med idéer!

På eftermiddagen tog vi en skön svampplockarpromenad med husse. Vi hittade mängder med svampar, microsvampar. Så nu måste vi tälta i skogen och skaffa hagelbössa. Jag frågade på fb hur lång tid det tar för svamps att växa till sig. Fick lite olika svar men om bara solskrället lyser lite ska det nog inte ta så infernaliskt lång tid. Kanske kan man övertala det friluftsintresserade tonårsbarnet att tälta i skogen och vakta? Utan bössa då…

Eller, jag kanske kan lämna Bacillen!?

Så fick jag ett ryck och la ut spår till minigrisarna. Eller, Perry fick ett 300 meter långt spår utlagt och Bacillen fick ärva en del av det 😀

Liggtiden blev väl en timme ungefär.

Perry spårar väldigt fint. Nu snitslar jag rätt noga och kan stanna relativt fort om det bär iväg lite fel. Men det gör inte det så ofta, bär i väg fel alltså. Han håller sig riktigt noga till spåret med någon extra koll då och då. Framför allt vinklarna, flera 90-graders tog han väldigt bra. Roligt! Jag hade lagt ut två pinnar men han tittade bara till fort på dem. När han fick äta belöning hos mig ville han mest skynda sig vidare… En massa värdebyggande på att hitta och apportera pinnar måste till.

Vad gäller hans korta ben så är de ju en lite försvårande omständighet. Dels handlar det om tiden. Det går inte så fort. 300 meter på dryga tio minuter idag. Ska vi tävla(ska vi tävla?!) måste nog farten upp lite, iaf om man ska ha lite extra tid för ev svårigheter och så. Med de korta benen kommer också problemet med framkomligheten. Han är envis och motiverad och kan han inte ta sig över så går det ofta att gå under. Men det kostar. Han river sig och får sår under hela magen efter spår i risig terräng. Sist råkade till och med pungen illa ut! 😉 han verkar dock inte störas så mycket men jag får väl ha det i åtanke.

Även idag fanns det sabeltandade tigrar i spåret. Han blev vid ett par tillfällen lite låg och fundersam och vädrade väldigt i luften samt spanade. Vet ju inte vad det är han känner men troligen viltdofter. Vet inte hur jag ska hjälpa honom riktigt så jag gör inget alls…Viktigast är ju att han fortsätter spåra och det gör han.

Ja, Bacillen fick ju ärva Perrys spår, eller en del av det. Han kan allt också, riktigt fint! Han blev så glad så glad när han fick följa med mig själv med sele och lina! Fick ett sting av dåligt samvete… I fortsättningen ska han givetvis med när vi bruksar och ska få göra det han orkar och klarar.

Bra hundig dag.

Annonser

Responses

  1. Så klart du ska tävla 🙂 . Appellen är ju plättlätt för er och sen får du väl höra dig för hur spåren brukar gå. Vissa klubbar har ju riktigt fina spår säger de som vet.

    Jag tror det är bra att du bara står och tittar i spårets riktning då han börjar känna dofter, då visar du ju varken bu eller bä.

    Var noga med att du inte visar att han går av spåret då du snitslar utan att han visar att han är av och du kan backa så han kommer på igen.

    Baci kan väl få fortsätta ärva 🙂 , perfekt ju 🙂

  2. Har ni vildsvin nära ? Det kan vara Perrys sabeltandade tiger – vilda grisar är ju inte att leka med 😉


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: