Skrivet av: bacillen | fredag 1 april, 2011

Lilla K om självförtroende

Lilla K och jag satt, på given anledning, och pratade om rädslor och självförtroende häromdagen.

Mamma, sa hon, självförtroende är inget man kan vänta på. Inget som kommer och går av sig själv. Man sätter sitt självförtroende själv. Så sa hon.

Och precis så är det väl. Man bestämmer själv i vilken utsträckning man vill, smaka på orden, tro på sig själv.

Annonser

Responses

 1. Ja så är det ju. Men ibland vill jag trycka till mitt självförtroende så det blir lite bättre, men för det behöver man ibland hjälp från andra.

 2. Vilken smart unge!

  Precis så är det ju, men hur lätt är det inte att ibland, faktiskt rätt ofta, bli rädd för situationen och inte tro på sig själv.
  Men oftast KAN man ju, speciellt när det verkligen gäller, i de situationer när man inte behöver eller hinner tänka efter före. Då har man helt plötsligt allt självförtroende man behöver.

 3. Klok unge det där!

 4. Det är nog en kombination. Visst, man kan inte bara sitta och vänta på att självförtroendet ska växa, man måste nog på olika sätt försöka jobba på det. Men det blir också väldigt förenklat att säga att man bara kan bestämma sej för att tro på sej själv. Låter lite som nånting en livstils-coach skulle kläcka ur sej. Men man har inte hur stor kontroll som helst över sina tankar och känslor. TROR man att man styr helt själv över sitt självförtroende slutar det nog med att man går runt och SÄGER och TÄNKER ”oj vad jag tror på mej själv, oj vad bra självförtroende jag har” fast man är piss-ynklig innerst inne.

  Kommer att tänka lite på diskussionen vi hade med Patrick på AH om ifall man bara kan bestämma sej för att bli en lyckad människa eller inte… där Patrick menade att det bara är just att bestämma sej och sen bli det, och jag hävdade att det inte är fullt så enkelt. Visst, tror man att man aldrig kommer att lyckas med nånting så blir det en självuppfyllande profetia, men man ska inte överdriva åt motsatt håll heller.

  • Jag håller med K, men också Dvärghundspossen om att man inte ska överdriva. Tror man för mycket på sig själv (Jag ska vinna Stockholm maraton!) är risken att man ger sig på saker man inte har möjlighet att lyckas med och resultatet blir i slutänden ett förstört självförtroende eftersom man misslyckas.

 5. Ja så ÄR det säkert, men det är inte lätt….


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: