Skrivet av: bacillen | tisdag 14 september, 2010

Tömkörning och gipsbandage

Vilken helg jag haft!

I lördags var jag i väg till Helsjöns folkhögskola tillsammans med anställda, förtroendevalda och frivilliga i vår församling. Både Gabriel och jag kvalade in 😉

Dagen innehöll samtal om stort och smått när det gäller att vara och arbeta i en församling. Ganska bra mycket av det som sades.

Kom hem sent på kvällen och stöp i säng men utan att få så mycket av den dyra varan, sömn…

Var nämligen lätt pirrig över söndagens äventyr.

Tömkörningsclinic med Anders Eriksson.

Upp på morgonen och direkt till spisen för att brygga kaffe. Jag stod en bra stund och hällde vatten i filtret utan att koppla vad som inte stämde. Åh…inget kaffepulver… Dags att vakna kanske? 😀

Väl vaken och kaffedrucken åkte jag till stallet.

Jag hade packat alla grejorna i förväg så det var bara att ge ponnyn frukost och lasta in prylarna i bilen, spänna för transporten och lasta på sötaste ponnyfarbrorn.

Jag har inte kört transport med häst i tidigare. Jag var ganska så nervös. Men det var inte alls svårt, bara man tänkte på att inte gena i några kurvor.

När vi kom fram till ridhuset där vi skulle ha clinicen fick jag lov att backa för att parkera ordentligt. Till och med det klarade jag. Rätt stolt över det faktiskt 🙂

Dagen var upplagd så att sju hästar skulle visas i tömkörning. Sju hästar med olika förutsättnignar och eventuella problem. En häst i taget i åldersordning, vilket betydde att Ubbe med sina 17 år hamnade näst sist på dagordningen.

En lång dags väntan tog sin början. Men det var ingen plågsam väntan. Det var jättespännande att se de andra ekipagens pass. Anders Eriksson är en fantastisk hästman. Lugn och fin med hästarna och bra och tydlig mot människorna. Och vilken kunskap! Med till synes enkla grepp och på ganska få minuter fick han de flesta hästarna att släppa sina spänningar och röra sig ledigt i tömmarna. Mycket häftigt att se!

Under lunchen tog vi ut vår vite prins på en liten promenad. Han är så enkel att ha med sig. Står som ett ljus i transporten, bara han får stå utan grimma(annars åker den av direkt 😉 ) Kerstin var med som hästskötare men även utan hennes hjälp går det att lasta och lasta av godaste Ubbe. Bara att be honom gå in eller ut. Perfekt. Inget jag kan ta äran av men jag njuter lika fullt av att ha en väl fungerande ponny. Att han sedan väcker lite uppmärksamhet med sin utstrålning gör det hela inte mindre angenämt 😉

När det äntligen var vår tur var Ubbe lugn och fin och mycket uppmärksam. Vi fick görbra hjälp. Tanken är att jag med hjälp av arbete från marken ska kunna lösgöra och stärka Ubbe så att ridningen blir enklare för Kerstin.

Med enkla råd hjälpte Anders oss att hitta en bättre form för Ubbe. Han visade också sidvärtesövningar som mjukgör och samlar. Vi jobbade på volt och på rakt spår samt över bommar.

Vi provade att tömköra med ett bettlöst träns och det fungerade bättre för Ubbe som blir lite störd av sitt bett.

Kerstin filmade en hel del men jag har ännu inte lurat ut hur man redigerar filmer från iPhonen så det dröjer lite innan jag kan lägga ut nåt här.

Vi var trötta och nöjda när vi lastade vår vite springare och begav oss hemåt. Med i bagaget hade vi förutom autograf från en toppentränare och hästguru en massa ny kunskap och inspiration. Inte illa!

Jag är mycket nöjd med dagen, inte minst att jag var i väg ensam på en sån här grej, att jag vågade. 🙂

Så i går var det hovslagardags. Inga problem fanns väl att oroa sig över, trodde jag…

Men… Hovslagaren hittade en hålvägg under Ubbes ena framhov. Lamellrandsröta. Han fick verka upp en bra bit av hovväggen och sedan lägga i gips och bandagera ordentligt.

Nu ska Ubbe stå i sjukhage eller inne(om vädret är som idag) i en vecka. Sedan ska det förhoppningsvis gå att sko honom och sedan får han börja röra sig ingen om han inte har mer ont.

En paus i ridningen är nog bara välkommet för Kerstin, hon har galet mycket fotboll just nu och är lite sliten. Men hon är så klart ledsen för sin bästa väns skull…

Och med tanke på att jag är sugen på att komma igång med tömkörningen är det heller ingen katastrof, det blir perfekt att starta med det om en vecka.

Men däremot är det ju aptrist för hästens skull. Vad hände liksom? Hur kom det sig att bakterier kröp in under skon och pajjade min hästs fot? Sköter vi honom inte ordentligt? Kommer det igen?

Nu blir det massor med förebyggande fotvård på schemat i fortsättningen. Fick lite bra tips av hovis och ska prova lite olika strategier. Tjära, kopparpasta, jodsprit, allt ska vara bra för att hålla bakterierna borta från hovarna. Ett problem är ju att lamellranden ligger under skon, man ser den ju inte alls och har svårt att komma åt med de olika medlen. Får använda liten borste och försöka peta in under skon.

Men först ska alltså hålet läka och Ubbe ska kunna kuta runt igen.

Som tur är så har inte Ubor haft ont alls före hovis verkade upp hoven. Det är en bra tröst faktiskt.

I dag kom det första höstrusket. Jag var helt säker på att barnen skulle protestera mot cykling till skolan och kräva bilskjuts. Men de överraskade och cyklade till och med glatt iväg i morse. Jag däremot är inte lika sugen på att ge mig ut. Borde springa en sväng och dessutom är det min ”Ivvedag” idag, alltså borde jag rida. Men jag tror det blir lite mysigt pyssel med de två goda kusarna istället… 😉

Min nya grej är att klä mig i killarnas kläder. 😀 Helknas! Jag kan ha både Joels och Gabriels tröjor och numera får de hålla hårt i sina coola tröjor!

Med mina nya jeans och Joels Maiden-tröja rockar jag lite i sängen 😀

Kerstin ställer också upp på lite rockenroll 😀

Annonser

Responses

 1. Går det inte att låta honom gå barfota? Hoppas han kryar på sej fort iaf.

  • Han klarar visst inte barfotaliv, det är synd det…

 2. WOW, Anders Eriksson, en riktig guru vad jag förstår! Så häftigt att få gå kurs för honom!!! Vore läckert att få hjälp med Lukas :).
  Trist med Ubbe, men tur i oturen att det upptäcktes innan det blev ännu värre!
  Kram Marianne

 3. Är det Anders Eriksson från Globen, han med alla hästarna som kör show? Heter han så förresten. Han är i alla fall bra :D. Kul att det var så lyckat!

  Inte kul att Ubbe är dålig, men jag tror ni sköter honom perfekt. Är det inte ganska enkelt att det kommer något under skon så det blir skit av det? Ni har bara otur 😦 .

 4. Vad roligt att ni blev så förtjusta i fantastiske Anders E och fick så bra hjälp!!! Visst är han toppen!!!

  Vad gäller hålvägg så kommer det nog att ordna sig, med god hjälp från Hovis. Lamellrandsröta lär komma från bakterier i marken, och blir möjligen värre när det är blötperioder.. så ni behöver nog inte ta åt er och tro att ni gjort nåt fel. Men det är viktigt med tät verkning för att hålla hålväggen stången… och div andra kurer. Det blir nog bra med tiden!

  Så smal och fin Du är!! Vad häftigt att kunna ha killarnas kläder!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: