Skrivet av: bacillen | lördag 28 november, 2009

Njuter av helgen

I morse vaknade jag ganska tidigt(för att vara jag)och tänkte att det var tur att gudstjänsten är på eftermiddagen eftersom vi glömt att ställa klockan. Jag tänkte också att det var trökigt att ha ett ”måste”. Jag hade hellre haft en helt fri dag med min bästa familj. Där kom jag på att det ju är lördag idag! Inga måsten och således en alldeles fri dag men min bästa familj. Vilken bonus! (Det är inte meningen att det ska låta som att gå till kyrkan är ett jobbigt ”måste”, för det är det inte. Men ibland vill man bara slippa allt.)

Vi har slöstartat med en god äggfrukost. Det är rätt fint med hemmaägg, de är vansinnigt svåra att skala men den goda smaken och glada färgen uppväger det med råge.

Så har vi sett till djuren. Fåren har fått hö. Ett får fick vi rädda från ett balsnöre. Hon hade fastnat med det runt halsen och runt en bak-klöv. Hon stod så fint när vi skar loss det elaka snöret. Det är jag som slarvat med snörena och nu lärde jag mig den hårda vägen varför man inte får glömma balsnören i höet.

Hönsen har fått matrester och helfoder. De tackade genom att ge oss fem fina ägg. De har haft en liten svacka nu med äggläggningen men verkar ha hämtat sig. De har en så rolig(knäpp) dygnsrytm våra höns. I natt när vi la oss hörde vi tuppen gala därnere ifrån det kolmörka hönshuset. Strax efter lunch vill de sova och hoppar upp på sina sittpinnar. Fast inte det nya gänget, de kacklar runt utomhus ytterligare några timmar. I regn som…ehh…regn(det bjuds liksom inte mycket annat just nu) är de utomhus, i alla fall några timmar per dag. De är ju födda inomhus och hade inte varit utomhus alls förrän de kom hit. Nu är det som att de kompenserar för det. Våra gamla höns skulle inte drömma om att sticka näbben utanför dörren när det regnar och blåser. Men nyingarna verkar tycka om friska luften oavsett väder. De har också fattat att det är jag som kommer med käket och kommer glatt kacklande och möter mig. Det är kärlek det 😀

Så har vi hängt upp mat till småfåglarna. Kanske är det lyx att göra det? Med den här värmen borde det inte gå någon större nöd på dem. Men det är himla roligt att ha dem utanför köksfönstret så vi ger dem äpplen, jordnötter, talgbollar och solrosfrön i alla fall.

Värmen förresten. Det är på sätt och vis skönt att slippa elda så hårt i kökspannan, vi sparar ved och arbete. Men det är så lerigt här på landet där det inte finns asfalt att man blir gråtfärdig. Jag längtar efter minusgrader så det blir hårdare i marken.

Nu är det äntligen advent. Jag älskar det! I går tog vi fram stjärnor och hängde upp i fönstren. Mitt lilla söta luciatåg fick komma fram och pryda vedspisen i köket (med följden att Blomman, vår katta, blev mäkta irriterad att hennes bästa sovplats blev upptagen. Hon älskar att ligga där och sova, alldeles bredvid den varma kökspannan)

Resten av dagen ska ägnas åt modifierande av fårens höhäck. Den måste klara en större laddning hösilage så att vi kan lägga dit flera dagars måltider. Och så ska Joel och pappan köra ett rejs runt Töllsjö för att dela ut de böcker och jultidningar Joel sålt.

En ponnypromenad i mörkret, med fick/pannlampor och reflexer, ska vi också få till.

Jag vinkar till mamman som är hemma på permis från sjukan: Heeej bästa mamman!!

Frid!

Annonser

Responses

 1. Å, va lyxigt med hemmaägg, jag har inte fått nåt sen rävattacken, de som värpte då blev ihjälbitna och ungdomarna har inte börjat än………..

 2. Njut vidare AK! Visst är det underbart med helt ”orörda dagar”?!
  Anne

 3. Vilken lyxig dag – att bara njuta av livet, och på ett så ”naturligt” sätt.
  Hoppas dagen gav mycket ny energi för framtiden 🙂

 4. Vad härligt det låter! Hoppas du får en lika fin söndag! Idag har vi faktiskt hårt i backen! De lovar ju lite kyligare väder under nästa vecka, det blir bra det! Jag gillar den där höga klara luften…

 5. Åh, vad jag saknar hemmavärpta ägg! De är så goda men svårskalade. 🙂
  Längtar tills jag få egna hönor igen. 🙂
  Kram

 6. Va härligt att ni äntligen får äta ägg från egna höns. Satt och läste om hedemorahöns och blir så sugen. Är också rätt trött på leran, jag kan inte gå mina vanliga rundor utan får hålla oss på gångvägarna, ja visst lyx att ha sådana men det är tråkig toch man får passa sig för fartdårarna på cykel.
  Kram

 7. Va mysigt med egna hönor och ägg, det ska jag också ha en dag! Vi hade frost här igår, vilket bidrog till en ganska mysig advent med skyltsöndag och levergodisbakande. Jo, hundarna fick sig lite gott godis då vi frostade av frysen… vädret var det ja, idag ösregnar det så det var den frosten. De säger att det ska bli snö i kväll…bah!

  Skönt att höra att din mamma är hemma igen. *vinkar*

 8. Det låter som du har haft en skön helg!

 9. Ååå jag saknar också mina hönor! Hade Brahmahöns i många år, de mest personliga hönor man kan tänka sig! Och så sociala, tuppen såg alltid till att hönor och kycklingar fick äta innan han smakade på matresterna… Hade också virrigt galna ”fabrikshöns” i början och det kändes ju OK att låta dem få ett drägligare liv. Men riktigt OK i huvudena blev de ju aldrig…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: