Skrivet av: bacillen | söndag 12 juli, 2009

Rakt i hjärtat..

..grep det mig…

Jag och maken var kyrkvärdar(nej det är inte bara gamla tanter som har den rollen..) i dag. Det var invigningsgudstjänst för ett sommarläger för barn och ungdomar från Ukraina. Inga vanliga välbärgade ungar på sommarläger utan barn och ungdomar från ett barnhem i Kiev. Församlingen här stöder barnhemmet och ordnar läger för en större grupp barn varje år.

Jag har inte varit speciellt engagerad i förberedelserna, vi har bara anmält att vi kan tvätta kläder åt barnen.

I dag kom de, barnen och ungdomarna som inte har det som våra barn och ungdomar. De kom med stora leenden och stappligt inlärda hälsningsfraser på svenska och engelska. De var uppklädda på ett, i min fördomsfulla värld, öststatsvis. Och jag föll som en fura, för leendena, för de öppna men vaksamma blickarna, för de tafatta tonårspojkarnas sprattlighet och för de grälla färgerna.

Deras ledares berättelse om stiftelsen Fadershuset som driver barnhemmet och deras arbete med att ta hand om och rehabilitera och hjälpa gatubarn gav mig rysningar och nån tår i ögonvrån. Flera starka ”mammor” vittnade om hur de tar in 5-8 barnhemsbarn i taget i deras egna familjer som är knutna till fadershuset. Dessa fungerar som jourfamiljer där barnen får vara i väntan på en adoptivfamilj(som är ganska ovanligt). I jourfamiljen lär man sig hur man lever i en riktig familj, både praktiska kunskaper som att äta med bestick, men också känslomässiga och sociala färdigheter som man bör kunna.

Vi fick höra starka vittnesmål om barn som blivit omhändertagna, till synes utom all räddning, men som under god omsorg och med massor av kärlek blivit starka smarta och glada!

Vi fick också höra underbart gripande sång. De hade lärt sig några svenska lovsånger som de framförde med underbara röster och de där stora vackra leendena.

Nästa år ska jag göra mer än tvätta deras kläder!

Annonser

Responses

 1. Förstår din känsla. Men tänk på att kläder behöver också tvättas och många gör nte äns så mycket…..

 2. Underbart att det finns människor som ställer upp för dessa barn! Kan tro att dom är glada när dom får komma till Sverige på läger!
  Tycker det är toppen bra gjort av er att tvätta kläder, det betyder massor! Som föregående skrivare skrev: en del gör inte ens det.

 3. Jag förstår helt, din beskrivning grep mig. Det är så bra att det finns de som kan engagera sig i ett land som ofta inte har så mycket. Att tvätta kläderna är inte så lite, håller med föregående talare.

 4. ”But, whenever you can get on to it, it’s the right time.”

  Och nånstans måste man ju börja!

 5. Min lillasysters ex-pojkväns mamma har ett sommarbarn som kommer dit varje sommar från ett barnhem i Ryssland… det är väl nåt liknande projekt. Jättefint att hjälpa till med sånt.

 6. Tankeställare så här på tisdagsförmiddagen…det finns många barn som behöver hjälp, har själv vuxit upp med många fosterbarn, vilket en del har blivit som mina riktiga syskon…många av dem hade det INTE lätt innan de kom till oss…mkt knark, alkohol och misshandel med i bilden, och det är ändå här i vårt fina trygga Sverige…hmmm…Kram på dig!!

 7. Riktigt gripande att läsa, man glömmer lätt bort att det finns så många barn som far illa i världen och inte bara långt bort i fjärran länder utan nära oss, våra grannländer. Härligt att få göra en god gärning.

 8. Vilken gripande berättelse! Jag kan känna hur det kändes att möta dessa barn! Så underbart att det finns människor som är beredda att hjälpa, och som sagt, VARJE strå till stacken är av stor betydelse! Så att tvätta kläderna är väl inte fy skam! TACK för Dina varma ord i min blogg!!!! Du är en människa med ett gott hjärta!!!!!!!!!!!!!

 9. Ibland vill tom. en inbiten icke-religiös som jag (prästbarn…) säga: Heja kyrkan! – det är lätt att klaga på alltmöjligt, istället för att faktiskt göra något. Tvätta kläder är MYCKET bättre än ingenting.
  Kram!

 10. http://www.wagyourtail.se/ Kan nog tänka mig att det kommer i repris… 😉

 11. Ja tung är hon inte. Tråkigt att se henne så deppad då vi ska åka bil bara… Men det blir en småsak att bära henne 🙂 .

 12. Vad fint! Tack och lov för eldsjälar, både fosterfamiljer och klädtvättare. Kram!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: