Skrivet av: bacillen | lördag 28 mars, 2009

Earth hour och ponnypromenad

Vad är det som är så svårt att förstå?

Earth Hour är inte en energisparkampanj. Syftet är att uppmärksamma och skapa engagemang kring klimatfrågan och att skicka en stark signal till världens beslutsfattare att de ska förhandla fram ett rättvist och kraftfullt avtal vid FNs klimatförhandlingar i Köpenhamn i december 2009 under det svenska EU-ordförandeskapet. Ju fler som deltar i Earth Hour och släcker ljuset, desto starkare blir symbolhandlingen.

Jag har hört så många säga att det är väl ingen vits med att stänga av lampor en timme, det sparar väl inget… Eller ännu smartare kommentarer om att sen går det åt mer energi att tända lamporna igen… *sucka*

M A N I F E S T A T I O N ! (från latin) används i svenska i betydelsen yttring, offentliggörande och som beteckning för en demonstration för att uttrycka en opinion. (wikipedia)

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

På förmiddagen i dag har vi varit på mysig ponnypromenad med Moa, Bellis och Karin. Ponnyerna fick klättra i backar och spänna musklerna ordentligt. Den här mamman också.. 😉

Mannen bygger fårbox i vårt skruttiga stall. Det blir väldigt fint och snart kan de få komma in där och lamma. Fast jag blir inte förvånad om de ändå väljer att föda sina lamm utomhus. Men snart finns i alla fall möjligheten att gå in.

Annonser

Responses

 1. I förlängingen är det en energisparkampanj. Själva manifestationen i sig handlar ju inte om att spara energi, men som sagt – i förlängningen är det vad det handlar om.

  Jag håller helt med Terra Incognita här:

  http://terraincognita.blogsome.com/2009/03/15/earth-hour/

  Att förbruka mindre energi är inte på något sätt en realistisk lösning. Att producera renare energi genom exempelvis kärnkraft är däremot vettigt och eftersträvansvärt.

  Jag tänker inte släcka ikväll och släppa ut en massa fria kolväten och sot genom att bränna stearinljus. 😆

  • Intressant blogginlägg. Ännu mer intressant var kommentarerna efteråt.
   Jag förstår inte hur kopplingen mellan miljöengagemang och ”back to nature” görs. Kan man inte vara miljömedveten och engagerad utan att flytta ut på en gård(har jag ju iofs gjort 😉 ) och ha självhushåll? Finns inga mellanlägen, existerar bara ytterligheter?

   Jag ser ingen motsättning mellan att förbruka mindre energi och att energin ska vara renare.
   Hur mycket mindre energi vi ska förbruka låter jag vara osagt.

   Jag tror att det är viktigt att våga se över hur och vad man konsumerar. Dels för den enskilde konsumenten, men också i det stora perspektivet.

 2. När man läser lite om vilka kommunala saker som ska släckas ner så blir man ju mörkrädd. Ex. gymnasieskolor, borde inte dom vara släckta varje kväll? Varför ha upplyst när ingen är där?! Det är en hel massa sånt där onödigt slöseri med el som försiggår överallt. Tröttsamt är vad det är.

 3. Men om man manifesterar för att visa att man bryr sig om miljön och vill vara klimatmedveten och sända en signal till de styrande i landet. Hur, mr arbock ser du en motsättning mellan detta och som du skriver: Att förbruka mindre energi är inte på något sätt en realistisk lösning. Att producera renare energi genom exempelvis kärnkraft är däremot vettigt och eftersträvansvärt.

  Är inte det en del i det? Fattar inte.

  Renare energi föresten = mer vindkraft 🙂

 4. Här har det manifesterats!

  Och visst kan vi förbruka både mindre energi OCH skapa renare energi samtidigt (och de räknar jag INTE in naturmord som tex vattenkraft).
  Det förbrukas mängder med energi helt i onödan tex kommunala byggnaden och industrier som är igång dygnet runt, och det finns massor av energislukande apparter och lampor som kan bytas ut!
  Om vi dessutom får ner den exponentiella tillväxten på arten människa så kanske vi och alla andra livsformer på moder jord klarar sig några århundraden till…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: