Skrivet av: bacillen | onsdag 11 mars, 2009

I ridhuset -Uppdaterad

Tog tömkörningsprylar och följsam glad ponny till ridhuset.

Fast först satt jag i hagen och tittade på hästarna när de åt resterna av sitt lunchhö. Jag njöt av tuggandet och vårsolen. Det är inte varmt men det är vår, det är jag övertygad om!

Flisan är allt en duktig ponny emellanåt. I början när vi fått hem henne var hon jättejobbig när vi tog in henne ensam i stallet. Hon stod aldrig stilla och gnäggade oroligt efter Bellis hela tiden. Numera är hon nästan alltid lugn, står nästan helt stilla och verkar mycket tryggare. Härligt vad tid och bra hantering kan göra!

Så till tömkörningen. Jag ställde klockan på femton minuter, planen var träning på böjt spår i skritt, trav och galopp och efter de femton minuerna skulle hon få skutta lös. Jag ville inte ha en svettig häst för då kan jag inte släppa henne i hagen sedan.

Hon var lyhörd och fin i dag. Till och med galopp gick bra i båda varven. Säkert är det så att jag blir bättre och bättre i mina hjälper och lyckas förmedla det jag vill.

När jag släppte lös henne var hon som ett plåster. Jag tog då tillfället i akt och tränade följaövningar i skritt och trav. Efter en stund signalerade jag med pisken att hon gärna fick kuta lite. Hon sprang, men inte alls som första gången, i dag var det mycket mer behärskat. Inte en enda brall. Hon lyssnade bra och både ökade och minskade tempot fint. Att lösträna en häst så här är alldeles nytt för mig och det är härligt! Hon lyssnar verkligen på min röst och på mitt kroppsspråk!

Efter lösspringet skrittade vi av oss en bra stund i stora mjuka svängar. Hon går så fint då, alldeles avslappnad i en låg fin form. Hon var bara lite varmfuktig på bringan när vi kom tillbaka hem, bra avvägt. Kondisen är inte den bästa och vinterpälsen är fortfarande tjock.

I allt det här hästtumultet har det blivit alldeles för lite hundträning. Ska rycka tag i det och träna lite varje dag nu innan helgen. För då är det klickertränarkurs! Yay!

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Skulle ju Kråkträna också!

Först ett pass i köket.

Provade med klossen åt andra hållet. Oj vad svårt! 😀 Kanske blev vi lite klokare på slutet och fick till några bakbenssteg åt fel håll 😉

Så handtarget med targetöverföring på låda, inga problem alls.

Ståstadgan börjar kännas stabil. Jag kan gå bakom henne, locka med godis, gå runt och gå upp på sidan och fortsätta förbi.

Platsliggning med störning. Jag kliver runt och över och förbi. Kryper, puttar på och tramsar. Hon klarar riktigt mycket! Mer sån träning, det är kul!

Så vilade vi lite och slöade framför TVn…

Sen åkte vi till ridhuset, vårt stora vardagsrum att träna i!

Förstärkte att spontant sluta upp vid min sida när jag går. Bra sak att träna i början med het och träningsugen jyckefia!

Framförgåendet är ett skoj moment. Antingen fattar hon precis, går rakt ut på kommando och går åtminstone halva ridhusets längd tills jag klickar och kastar belöning….eller så skuttar hon ut en och en halv meter för att sen kasta sig runt och undra om hon inte kan få gottan på direkten! Knashund! Än så länge leder nog det braiga rätta beteendet 😀

Inkallningar blir bra och får högre fart samt bra ingångar med externbelöning (i förväg kastad leksak)

Platsliggning med hakan i backen. Jag koncentrerade mig på att stå stilla och Kråka på att inte nosa eller lyssna efter skatorna som hoppade på ridhustaket. Det gick helt okej. Tidsmässigt är vi inte uppe i så lång tid i andra miljöer än hemma…typ en minut eller så.

På slutet tränade vi lite signalkontroll (o ve!) Hon tror ofta att hon vet vad vi ska göra om jag ställer upp mig med henne vid sidan, hon chansar nästan alltid först på att lägga sig med hakan i backen (välförstärkt)… Jag vill gärna att hon lugnar sig och lyssnar på om jag säger ligg eller stanna eller nåt annat…. 😉 Så klart ska hon också kunna bara sitta och vänta med fokus.

Nu är i alla fall jag nöjd. 😀

Annonser

Responses

 1. Vad skoj att det gick så bra med dagens ponnyträning 🙂
  Alltid roligt med kurs – lycka till 😀

 2. Fritt följ med häst ÄR häftigt! Halvblodet som jag var medryttare på brukade få skritta av sig under fritt följ i ridhuset. Hon var också som ett plåster, även om man ökade gångarten. 🙂

  Skönt att hon skötte sig bra idag!

 3. Vad duktig du är! 🙂

 4. Vad ni är flitiga i er träning med alla djuren! Det låter som ni har haft härliga träningsstunder i ridhuset!
  kram

 5. Härligt att det funkade så bra med Flisan! Åh vad roligt ni kommer ha på utbildningen, det känner jag på mig! Kram!

 6. Ja du har all rätt att vara nöjd. Du fick till bra träning med både häst och hund. Avis på ert framförgående.
  Ha en bra helg!
  Kram

 7. Men jag glömde…

  Ha det så jättekul på utbildningen i helgen. Ser fram emot rapport efter helgen.
  Kramar

 8. Ni är så duktiga med träningen!!!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: