Skrivet av: bacillen | onsdag 21 januari, 2009

Arg-TV

Nån gång under förra året upptäckte jag arga kocken. Gordon Ramsay. Jag såg hans program Hell’s kitchen och mådde riktigt illa av det. Han skrek och betedde sig illa, svor och kallade folk för de mest opassande epitet. Inlärning när den är som allra sämst, i princip enbart negativ förstärkning och positivt straff. Att de där stackars deltagarna över huvud taget fixade att laga den enklaste omelett är för mig en gåta.

Nu har ett liknande koncept kommit till sverige i form av Arga snickaren (på femman, se det inte!). En snickare som kommer hem till folk med ofärdiga renoveringar och ”hjälper” dem. Om det nu är till någon hjälp att bli kallad för idiot, bli skriken på eller att få känna sig totalt misslyckad, inte bara som hemrenoverare utan också som människa?

Är det här det nya braiga programkonceptet? Det som triggar tittarna? Ett passande koncept i raden av städprogram där tanter förnedrar och sänker folk med att rota efter skräp i deras lägenheter, eller nannyprogram, där barn utsätts för förnedrande  diciplineringsförsök av uppgivna föräldrar påhejade av bastant barnflicka med polyper?? Borde inte utvecklingen leda oss bort från strafftänkande och mot belöningstänkande istället?

Till arga kockens försvar så har jag sett hans program The F-word (efter hans restaurang i London). Det är ett rätt bra program, där han uppvisar en mycket mer mångsidig sida, en klart bättre än den skrikande kränkande sidan. Han är så klart inget monster, det är ett spel. Ett spel som skapats av pengahungriga producenter som tror att vi går igång på att se översittare trycka ner vanliga människor. Gör vi det?

Annonser

Responses

 1. Jag håller med dig fullständigt. Jag har inte ens tittat på Arga snickaren trots att jag älskar inrednings och byggprogram Det räcker att se när trailern kommer. 😦
  Jag far väldigt illa av folk som gapar och skriker då gör jag mig så liten som möjligt och bara tiger. Usch!

 2. Tycker definitivt INTE om den typen av program! Är så glad att vi bara har SVT + 4:an så man slipper riskera att se dom………..

 3. Tråkig trend. Jag tycker i alla fall att det är bättre att de har gått över till att trakassera vuxna människor än oskyldiga djur och barn!? Sedan tycker jag att det är bra att The F-word har gjorts. Slår det igenom så kanske sannolikheten minskar för att man skall fortsätta med Elaka kocken?

 4. Ja, det är verkligen tråkigt. TV satsar på det som säljer och tydligen är det bra med pengar i att låta folk se andra som misslyckas och bråkar 😦 Inte konstigt att TV väljer att visa Cesar Millan o c/o istället för bejakande hundträning 😦

 5. Vad man gillar för TV beror nog på vad man är för en person, är man en väldigt mild person tycker man nog inte om när folk inte klär sina ord eftersom man själv blir väldigt påverkad.
  Är man motsatsen till mild så somnar man nog om man ser för snälla program.

  Personligen så skulle jag nog också svära på någon som serverar pasta som de hittat i soporna…

 6. Karin jo kanske, men jag vet inte om jag är en så himla mild person…? Jag gillar bara inte att se och höra hur människor får ovett och okvädingsord bara för att det anses vara underhållning.

 7. Jag hör till de som tyckte arga kocken var helt ok. Har de en restaurang där allmänheten går och äter och det ser ut som det gör så skulle jag bli förbannad om han inte sa dem ett och annat sant ord. Men arga snickaren gör mig trött och illa till mods och jag har bara sett reklamen. Gillar förresten The F-word också.

 8. Jag håller med dig! Tänker inte titta på arga snickaren heller. Visste iofs inte att det fanns ett sådant program men nu vet jag vad jag ska zappa förbi snabbare än ögat.

 9. Jag avskyr numera alla tv-program med ”riktiga människor”. Tacka vet jag skådisar och nån bra serie eller film. Varför visas inget sånt längre?! Mycket märkligt som det blivit med tv-utbudet.. Fast jag kan iofs gilla The F-word lite, även om jag inte alls kan med Hell’s Kitchen.

 10. Får man komma med ett förslag på annat program i stället? Sjön suger som går på femman måndagar kl.20. Det är Lennart Jähkel och Johan Ulvesson som åker snipa i skärgården, hälsar på intressanta platser och folk samt har de mest underbara funderingar och diskussioner om livets alla finurligheter. Ett riktigt må-bra-program där man sitter fjollig och ler och dessutom lagar de MAT! och det gillar ju både du och jag;-)

  PS försöker blogga igen. lgranbom.blogspot.com om du vill följa med mig i livet. DS

 11. bacillen sa: ”…men jag vet inte om jag är en så himla mild person…?”

  Eh… nä. 😉
  Och kanske inte jag heller…? 😉

 12. AK = mild

  Chef Ramsey = omild

  😉 😉

  Men på HK så blir de iaf svurna åt av en anledning, inte bara för publikens nöje. Då tycker jag idol-uttagningarna är värre där juryn verkligen sågar folk som sjunger- inte jättebra, men inte speciellt dåligt heller.

 13. Karin, Japp Idol är ett bra exempel på arg-TV. Fast jag erkänner att jag ändå kikar med behållning 😉 😀

 14. Låter inte som ett kul program den där arga snickaren. Ett riktigt bra ”nanny” program är SOS-familj men det går väl inte nu. Här jobbas det med belöningar och negativa straff men med betoning på det första. Man blir riktigt glad.

  Jag gillar också idol men där skriks och gapas det inte och folk vågar faktiskt protestera, tycker jag.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: